כמו בכל שנה, מגיע החורף ומביא עמו בשורות טובות: מי גשמים לצמחייה וחקלאות, תחושה של רעננות וניקיון, זמן להתכנס פנימה ולהיות יחד. אך לצד כל אלה, מי לא מכיר גם את שאר המתנות- הצטננות, שיעול, שפעת ועוד. החדשות הטובות הן שישנם לא מעט צמחים, המכונים כצמחי תועלת לאדם- המיועדים למרפא ומאכל, אשר יכולים לסייע בחיזוק מערכת החיסון ובמניעת מחלות חורף. במיוחד בשבילכם הכנו את המאמר הבא ובו 5 צמחי תועלת למרפא ומאכל שאתם חייבים לעצמכם בחורף.

מהם צמחי מרפא ומאכל? צמחי מרפא ומאכל כוללים עצים, שיחים, פרחים, פירות וירקות, כאשר את אלה מקובל לחלק לצמחים מערביים, צמחים המגיעים מסין וצמחים האופייניים לישראל. בצמחי המאכל ערך התורם להזנת הגוף ובצמחי המרפא סגולות חשובות לטיפול בחולי. מרכיביהם כוללים חומרים חיוניים לאדם ולפעולת הצמח עצמו כדוגמת חלבונים, פחמימות ויטמנים ומינרלים; ומרכיבים מטבוליטיים אשר מקנים לצמח את פעילותו הרפואית.

כורכום
הכורכום הוא צמח רב שנתי בעל צורת פקעת בצבע כתום וגבעולים גבוהים. החומר המכונה כורכומין המצוי בו, נחשב לבעל תכונות אנטי זיהומיות ולכן יעיל במיוחד לחיזוק המערכת החיסונית וטיפול בשפעת והצטננות. בנוסף נחשב לחומר מחמם- מעלה את רמת החום בגוף ועל כן מצוין לצריכה בעונת החורף. כתבלין ניתן להשתמש בו בצורתו הטחונה להעשרת תבשילים ומרקים

אכיניצאה

האכיניצאה מוצאה בצפון אמריקה, מכילה 3 מינים שונים ובעלת שימוש רב שנים ברפואה האינדיאנית המסורתית. השימוש נעשה בעיקר בשורש הצמח אך גם בעלים וחלקי הפרח. ידועה כמחזקת את מערכת החיסון על ידי הגדלת מספר התאים הפגוציטים, בעל תפעילות אנטי בקטריאלית ואנטי ויראלית ישירה. ניתן להשתמש בה בצורת תמצית כוהלית, טבליות או כמוסות או כחליטת תה (יש להשרות 2 כפיות של אבקת השורש בכוס מים רותחים לרבע שעה ולשתות).

סמבוק שחור
עץ שיחי הנפוץ בעיקר באירופה, גזעו חום והוא בעל פירות לבנים קטנים ובעלי ארומה מתקתקה. ידוע בפעילותו הרפואית כאנטי ויראלי, מייזע, ממריץ את פעילות מערכת החיסון, מפחית ליחה, משתן וטוב לטיפול באלרגיות למיניהן. לכן, טוב במיוחד לטיפול בדלקות במערכת הנשימה, חום גבוה, שפעת, הצטננות, אסטמה, נזלת וסינוסיטיס הרווחות כל כך בחורף. ניתן לשימוש בתמצית כוהלית או כחליטה.

גינג'ר (זנגביל)
הג'ינג'ר, או זנגביל, הוא צמח עשבי רב שנתי בעל קנה שורש מסועף בצבע חום וטעם חריף. בארצות המזרח וארצות ערב הוא משמש מזה דורות כצמח מרפא ומאכל. ג'ינג'ר טרי מכיל ג'ינג'רול- שמנים נדיפים אשר מקנים לו את סגולותיו הרפואיות וטעמו החריף. נמצא כיעיל בטיפול בדלקות, משכך כאבים ומוריד חום; מקור מצוין למגנזיום, ויטמינים ומינרלים. ניתן להשתמש להעשרת מרקים, תבשילים ובחליטות תה.

ירקות כתומים
ירקות כתומים כדוגמת גזר, בטטה, דלורית ודלעת, מצוינים אמנם בכל עונות השנה, אך בחורף נהוג במיוחד לצרוך אותם במרקים ותבשילים. הם עשירים בבטא קרוטן, חומר אותו הגוף ממיר לוויטמין A ומפחית את הסיכוי לחלות במחלות לב וסרטן. כמו כן הגזר מחזק את הטחול שלו השפעה טובה במיוחד על מערכת החיסון.